Chłodna przygoda, czyli początki własnej lodziarni

Letnie dni powoli się kończą. Nie oznacza to jednak, że ochota na lody zniknie tak samo szybko. Mrożone desery przyciągają smakoszy przez cały rok, nie tylko podczas wysokich temperatur na zewnątrz. Dzięki temu można tworzyć nowe smaki dopasowane do aktualnych wydarzeń – na przykład w okresie Halloween z pewnością furorę zrobią lody o smaku dyni. Może właśnie dlatego powinieneś zainwestować w lodowy biznes?

Food truck, budka czy kawiarnia?

Budka i food truck działają na podobnych zasadach. Wiążą się one z niewielkim kosztem i nie zajmują wiele miejsca – w zupełności wystarczy powierzchnia od 3 do 8m2. Taka forma prowadzenia lokalu wymaga zainstalowania sprawnej klimatyzacji. Oczywiście, nawet najmniejsza budka, spełniać musi wszelkie warunki sanitarne, a także przeciwpożarowe oraz mieć dostęp do wody. Wybierając wysokobudżetową opcję, czyli lodziarnię w budynku, musisz liczyć się z większymi kosztami. W dodatkowych kosztach znajdzie się czynsz, wyposażenie takie jak stoliki czy lady, pensja pracowników, elementy dekoracyjne i promocyjne. Niezależnie od tego, jaki rodzaj lodziarni wybierzesz, możesz zakupić potrzebne urządzenia w sklepie Liron (https://liron-polska.pl/). Producent zapewnia najwyższą jakość oferowanego sprzętu, oraz pełen serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. Zaufaj marce, cieszącej się dużym uznaniem.

Wyposażenie lodziarni – czego potrzebuję?

Niektórzy uważają, że tworzenie lodów jest sztuką. Aby móc ją tworzyć należy zaopatrzyć lokal w niezbędne urządzenia, takie jak na przykład maszyna do lodów włoskich (https://liron-polska.pl/k/maszyny-do-lodow-wloskich/) albo amerykańskich świderków. Jeśli chcesz serwować swoim klientom lody rzemieślnicze, potrzebny Ci będzie konserwator do lodów rzemieślniczych, a do lodów gałkowych – frezer, zamieniający płynną mieszankę w chłodne kulki. Chcąc produkować lody mleczne, zaopatrz się również w pasteryzator i dojrzewalnik. Podstawowym sprzętem jest także zamrażalka. Lokal warto wyposażyć w klimatyzację oraz lady chłodnicze. Nie zapomnij również o stolikach dla gości. Warto również zainwestować w dobry ekspres do kawy czy maszynę do robienia shake’ów. Takie wyposażenie wystarczy na początek. Później możesz poszerzać swoją ofertę o lodoburgery albo wypiekać gofry. Najmłodsi klienci na pewno docenią, jeśli będziesz miał granitor, a osoby prowadzące zdrowy tryb życia chętnie skuszą się na mrożony jogurt. Zaskakuj swoich gości pysznymi smakami lodów i twórz z nich zaskakujące desery. Tu przyda się duża kreatywność oraz wyczucie smaku.

Zanim zdecydujesz się na otwarcie własnej lodziarni, zapoznaj się ze wszystkimi przepisami prawnymi, które będą Cię dotyczyć i zadbaj o ich przestrzeganie. Oprócz doboru odpowiedniego sprzętu zadbaj także o aspekty wizualne lokalu oraz odpowiednią promocję. Dzięki temu przyciągniesz wielu klientów.